De valstrikken van kinderlokkers

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 5 December 2011. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik hier.
Evelyne Josse, 2011

In het vorige artikel zijn we tot het besluit gekomen dat de beste verdediging van kinderen tegen pedocriminelen erin bestaat risicosituaties te herkennen en ervan weg te vluchten. Om de valstrikken te kunnen doorzien, moeten ze absoluut de meest gebruikte methodes van de aanvallers kennen en ook de gepaste manier waarop ze moeten reageren. Dit artikel beschrijft in detail de meest voorkomende listen van kinderlokker.

De kracht van kinderlokker en de kwetsbaarheid van kinderen

Om hun doel te bereiken, maken pedofielen en andere kinderlokkers misbruik van de waarden en principes die ouders hun kinderen aanleren : respect voor autoriteit, beleefdheid, hulpvaardigheid, wederzijdse hulp enzovoort. Over het algemeen beschouwen kinderen volwassen altijd als superieur. Ze geloven dat ze hen altijd moeten gehoorzamen en daarom geven ze meestal snel toe. Ze vinden het daarenboven ook moeilijk om tegen volwassenen in te gaan uit schrik hen te beledigen, hen boos te maken en dan gestraft te worden.

Kinderlokkers maken ook misbruik van de onwetendheid en naïviteit van kinderen. Ze kunnen hen gemakkelijk in de val doen lopen met cadeautjes, valse beloftes, vleierij, of ze brengen hen in paniek door een drama aan te kondigen enzovoort.

Hulp vragen

Een aanvaller kan ook een vals excuus gebruiken om zo zijn slachtoffer(s) in fysieke nabijheid te brengen of om hen naar een geïsoleerde plaats te lokken en hen dan te grijpen. Eén van de klassieke excuses is om hulp vragen bij het terugvinden van een verloren dier, meestal een hondje of een katje. De kinderlokkers vragen ook vaak om hulp om boodschaptassen te dragen naar een auto of om de weg te wijzen.

Kinderen moeten weten dat volwassen die daadwerkelijk problemen hebben zich zullen richten tot andere volwassenen, nooit tot kinderen. Ze moeten eender welke vraag om hulp van een onbekende als verdacht beschouwen en weigeren. Het kind moet weggaan van deze persoon en bescherming zoeken bij betrouwbare volwassenen en zelfs bij gewone voorbijgangers.

Geschenkjes en beloftes

De kinderlokkers weten kinderen vaak te lokken door hen snoepjes of geld te geven, hen aan te zetten om hen te volgen door hun speelgoed en andere geschenken te beloven. De grotere kinderen weten ze te lokken door hun spullen aan te bieden die in de mode zijn zoals gsm’s en mp3-spelers. Kinderen moeten zich er ten volle van bewust zijn dat volwassenen geen enkele reden hebben om kinderen geschenken te geven als ze hen niet kennen. Ze moeten geschenken en aantrekkelijke beloftes in twijfel trekken en afwijzen.

Vleierij

Pedocriminelen weten adolescenten aan te trekken door hun het glamourleven in de mode-, cinema- of zangwereld voor te spiegelen. Ze vleien hen door complimentjes te geven over hun schoonheid, stem of andere troeven. De jongeren laten zich zo verleiden om een fictieve fotoshoot, casting of auditie te doen.

Een autoritaire positie

Wanneer kinderen geloven dat iemand een legitieme positie van autoriteit heeft, zijn ze eerder geneigd om hen in vertrouwen te nemen en hen te gehoorzamen. Daarom gaan kinderlokkers zich voordoen als een politieman, een meterstandopnemer of een andere gelijkaardige persoon.

Verhindering en noodgeval

Pedoaanvallers gebruiken ook vaak een andere tactiek om kinderen ertoe aan te zetten hen te volgen zonder zich te verzetten : ze doen zich voor als iemand die gezonden is door de ouders. Ze komen naar school en houden de kinderen voor dat de ouders hen onmogelijk konden komen ophalen en dat zij hen naar huis moeten brengen. Ze beweren soms ook dat er een ongeluk is gebeurd met de familie en dat ze de kinderen naar het ziekenhuis moeten brengen om hun moeder te gaan bezoeken.

In de volgende artikels gaat het over de veiligheidsinstructies die politiebureaus over het algemeen hanteren. Op die manier kunnen ze het gevaar van kinderaanvallers en –kidnappers vermijden, en in voorkomend geval, de gepaste manier waarop kinderen kunnen reageren.

Andere artikels

Moeten we kinderen aanleren om kinderlokkers te wantrouwen ?
Kinderlokken, wie en wat moeten we wantrouwen ?
De valstrikken van kinderlokkers
Kinderlokken, de basisregels voor ouders
Kinderlokken, bewustmaking van kinderen
Kinderlokken voorkomen, wat kinderen moeten weten
Kinderlokken, wat moet je doen in geval van gevaar ?
Kinderroof : enkele oefeningen voor een veilig(er) gedrag

Ook in het Frans!

Faut-il apprendre aux enfants à se méfier des pédoprédateurs ?
Pédoprédation, de qui et de quoi se méfier ? ?
Les pièges des pédoprédateurs?
Pédoprédation, les règles de base pour les parents?
Pédoprédation, la sensibilisation des enfants?
Prévenir la pédoprédation, ce que les enfants doivent savoir?
Pédoprédation, que faire en cas de danger ? ?
Pédoprédation, des exercices pour apprendre la sécurité?

Evelyne Josse

Psycholoog, Psychotherapeute

Bron: http://www.kidsintheknow.ca

Dans la même rubrique