Kinderlokken, bewustmaking van kinderen

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 23 December 2011. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik hier.
Evelyne Josse, 2011

In het vorige artikel hebben we enkele basisregels voor de ouders gegeven om zo hun kinderen te kunnen beschermen. We geven in dit artikel algemene raad over de bewustmaking van kinderen van kinderlokkers.

Vanaf welke leeftijd moeten kinderen bewust gemaakt worden van de risico’s van kinderlokken?

Zodra ze kunnen stappen, lopen de kinderen het risico te ontsnappen aan de controle van de ouders. Op druk bevolkte plaatsen zoals markten, grote commerciële centra, winkelstraten, parken, toeristische complexen, het strand, feestzalen enzovoort, hoeft de ouder maar één seconde afgeleid zijn en het kind loopt weg en raakt verloren. In de heel grote meerderheid van de gevallen loopt alles goed af; de ouders en het kind vinden elkaar terug na enkele minuten en ze komen er met de schrik vanaf. Jammer genoeg wordt het kind in zeldzame maar heel tragische gevallen de gemakkelijke prooi van een kinderlokker op de loer.

Vanaf de leeftijd van drie of vier jaar zouden kinderen weet moeten hebben van de elementaire veiligheidsnoties om zo tragedies te kunnen vermijden. Rond de leeftijd van vijf of zes jaar wordt het al mogelijk om een echte conversatie met hen aan te gaan over kinderlokken.

De basisregels van de informatie voor kinderen

De veiligheidsinstructies moeten aan kinderen worden uitgelegd op een eenvoudige manier, aangepast aan hun leeftijd en er moet worden duidelijk gemaakt dat de ouders verwachten dat ze zich op een bepaalde manier gedragen. De instructies moeten wel degelijk beantwoorden aan hun noden, rekening houden met hun gevoeligheid en de concrete omstandigheden waarmee ze geconfronteerd riskeren te worden.

Ouders en opvoeders maar ook andere specialisten die contact hebben met kinderen kunnen hen deze informatie geven. Dit kan zowel in een gesprek als via folders, affiches, radio- en tv-uitzendingen, aangepast aan kinderen. Deze info kan verder uitgewerkt worden met oefeningen, rollenspellen e.d. In de klas of tijdens andere schoolactiviteiten kan er eventueel een debat rond worden georganiseerd.

Geen schade toebrengen…

Volwassenen moeten oppassen om kinderen niet te traumatiseren door te gruwelijke details te vertellen. Ze moeten evenmin hun eigen ervaringen overbrengen op hun kinderen wanneer zij zelf ooit slachtoffer zijn geweest van pedofielen of andere kinderaanvallers. In de volgende artikels gaan we bespreken wat kinderen moeten weten om gevaarlijke situaties te vermijden en in voorkomend geval, hoe ze zich best gedragen.

Andere artikels

Moeten we kinderen aanleren om kinderlokkers te wantrouwen ?
Kinderlokken, wie en wat moeten we wantrouwen ?
De valstrikken van kinderlokkers
Kinderlokken, de basisregels voor ouders
Kinderlokken, bewustmaking van kinderen
Kinderlokken voorkomen, wat kinderen moeten weten
Kinderlokken, wat moet je doen in geval van gevaar ?
Kinderroof : enkele oefeningen voor een veilig(er) gedrag

Ook in het Frans!

Faut-il apprendre aux enfants à se méfier des pédoprédateurs ?
Pédoprédation, de qui et de quoi se méfier ? ?
Les pièges des pédoprédateurs?
Pédoprédation, les règles de base pour les parents?
Pédoprédation, la sensibilisation des enfants?
Prévenir la pédoprédation, ce que les enfants doivent savoir?
Pédoprédation, que faire en cas de danger ? ?
Pédoprédation, des exercices pour apprendre la sécurité?

Evelyne Josse

Psycholoog, psychotherapeute

Bron: http://www.kidsintheknow.ca

Dans la même rubrique