De verkrachtingsdrug, waar gaat dit over ?

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 12 Maart 2012. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik hier.
Evelyne Josse, 2012

Om seksuele intimiteit of verkrachting te plegen, aarzelen misdadigers niet om hun slachtoffer te onderwerpen door hen psychoactieve stoffen toe te dienen, bijvoorbeeld door deze in hun drank te verdunnen. Hoewel het aantal seksuele geweldplegingen volgens deze methode, in de Angelsaksische landen – gekend onder de noemer drink spiking – steeds groter wordt, blijft het grotendeels onderschat en onbekend bij het grote publiek.

GHB

In het midden van de jaren ’90 ontstond de benaming “verkrachtingsdrug”. Ze verwijst naar hydroxybutaanzuur, veelal aangeduid met GHB, een verdovend middel uit de categorie van de narcotica.

Geschiedenis

Voor het eerst gesynthetiseerd in de jaren ‘20, een tweede keer in de jaren ‘60, slaagt GHB er niet in door te breken in de operatiekamers van de ziekenhuizen daar de nadelen groter zijn dan de onmiskenbare deugden der verdoving. Zij maakt een terugkeer op het einde van de jaren ’80 in sportzalen waar bodybuilders haar gebruiken voor haar euforiserende kwaliteiten en haar vermeende anabole eigenschappen.

Een paar jaar later verschijnt het in de nachtelijke uitgangsmiddens als vervanging van amfetamines en ecstasy, vanwaar haar verschillende benamingen liquid ecstasy, liquid X, fantasy, scoop, enz. Sindsdien, komt het meer en meer tevoorschijn als gevolg van het gebruik ervan voor criminele en onrechtmatige daden.

Profiel

GHB komt het meest voor in vloeibare vorm, maar wordt ook verpakt in poeder, capsules en snel oplosbaar granulaat. Kleurloos, de licht gezouten en zeepachtige smaak gaat onopgemerkt voorbij wanneer men het vermengt met frisdrank of alcohol.

In het volgende artikel, zullen wij de effecten van deze zogenaamde verkrachtingsdrug nader belichten en zodoende tot de vaststelling komen dat GHB niet de enige substantie is die wordt gebruikt door misdadigers om de remming van hun slachtoffers te ontkrachten.

Vorige artikels
– De verkrachtingsdrug, waar gaat dit over ?
– Rape drugs : effecten en mogelijke gevolgen
– Rape drugs : voorkomen is beter dan genezen !
– Rape drugs : vermoeden van gedwongen inname… Wat nu ?
– Rape drugs : vermoeden van seksueel misbruik… Wat nu ?

Evelyne Josse

Psychologe, psychotherapeute

Bron: http://www.druglijn.be

Dans la même rubrique