Gedrag ontdekken dat wijst op seksueel geweld bij kinderen

In het vorige artikel hebben we gezien dat sommige jonge slachtoffers van seksueel geweld duidelijke tekens van leed vertonen terwijl andere kinderen helemaal niets laten merken. Hier bespreken we de emotionele en gedragseigen reacties die meer in het bijzonder wijzen op seksuele agressie.

Problemen bij (vroegtijdige) seksuele gedragingen

Volgende gedragingen moeten altijd seksueel misbruik doen vermoeden:

– Herhaalde nabootsingen van aspecten van seksuele agressie: suggestieve tekeningen, “mama en papa” nadoen of “doktertje” spelen op een realistische of gewelddadige manier, simulaties van seksuele betrekkingen met speeltjes gepaard met gebaren, geluiden enz.

– Te veel seksuele kennis voor de leeftijd of de ontwikkeling: vuile woorden, seksuele gebaren enz.

– Uitzonderlijk veel bezig zijn met seks: plotselinge nieuwsgierigheid voor de geslachtsdelen van mensen of dieren, veelvoudige vragen over seksualiteit, gluren, herhaalde en ongepaste zinspelingen op seks enz.

– Zelfopwindend gedrag, soms compulsief: aanrakingen van de geslachtsdelen, buitensporige masturbatie, ook in het openbaar, voorwerpen in de vagina of in de anus steken.

– Seksueel uitdagend en exhibitionistisch gedrag: verleidend en seksueel gedrag, ongeoorloofde seksuele connotaties toekennen aan het gedrag van volwassenen, seksuele intimidatie of agressie tegenover volwassenen of andere kinderen.

– Het omgekeerde is ook mogelijk: sommige kinderen kunnen alles afwijzen wat met seks te maken heeft.

We merken op dat deze gedragingen geen onweerlegbaar bewijs van seksuele agressie vormen. Kinderen zijn namelijk over het algemeen heel nieuwsgierig naar seks. Tijdens de puberteit stimuleren ook de hormonale veranderingen deze interesse. Masturbatie, zelfs intensieve, is normaal voor de leeftijd van drie jaar. Bovendien kan het kind scènes nabootsen die het gezien heeft als het bij volwassenen binnenviel terwijl ze seks hadden of als het seks gezien heeft op tv. Omgekeerd geldt dat niet alle slachtoffers dit type van onrust vertonen.

Houding tegenover lichaam en hygiëne

Sommige kinderen zeggen dat ze bang zijn dat hun geslachtsdelen beschadigd zijn of dat hun lichaam vuil is. Soms beginnen ze met obsessieve reinigingsrituelen. Anderen daarentegen weigeren zich om te kleden, zijn bang om hun geslachtsdelen proper te maken of verwaarlozen plots hun hygiëne.

Adolescenten kunnen zwaarlijvig of net heel mager worden door verstoord eetgedrag. De zwaarlijvigheid of de magerte beschermt hen zo tegen de verleiding.

Houding tegenover naaktheid

Andere zaken die doen vermoeden dat er seksueel misbruik plaatsvindt zijn: brutaal weigeren zich uit te kleden om te gaan slapen of zich om te kleden op bepaalde plaatsen (zwembad, strand, sportkleedkamer enz); zich plots schamen voor een volwassene.

Andere kinderen daarentegen hebben geleerd om hun relaties te baseren op seks. Hierdoor zullen ze zich op een uitdagende manier gedragen en zich schaamteloos uitkleden in ongepaste situaties.

Houding tegenover anderen

In de volgende omstandigheden kan men zich de vraag stellen of er sprake is van mishandeling: wanneer een kind plots, zonder duidelijke of begrijpelijke reden, weigert naar een bepaalde persoon te gaan of met hem alleen te blijven, daar waar het deze persoon vroeger toch graag had of verdroeg; of wanneer het kind plots beweert dat het deze persoon haat.

Als het kind volwassenen op basis van hun geslacht vermijdt of daar schrik van heeft, moet seksueel geweld eveneens in overweging worden genomen.

Vorige artikels:

Seksueel geweld bij kinderen: vaak in stilte gehuld
Erg verdachte fysieke symptomen van seksueel geweld bij kinderen
Discrete fysieke symptomen van seksueel geweld bij kinderen
Seksueel geweld bij kinderen ontdekken aan de hand van hun gedrag

Evelyne Josse
Psychologe, psychotherapeute
Verder lezen: http://www.secunews.be

Dans la même rubrique