Stress bij het personeel van de hulpdiensten : wat kunnen we eraan doen ?

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 26 September 2011. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik hier.

Evelyne Josse, 2011

In twee vorige artikels hebben we het gehad over de oorzaken van stress waarmee het personeel van de hulpdiensten wordt geconfronteerd, en hoe we die (gevolgen van) stress kunnen herkennen. Gezien de ernstige gevolgen die stress met zich mee kan brengen, mogen we dit zeker niet onderschatten of negeren. Hoewel stress natuurlijk niet weg te denken is in deze beroepen, kunnen we toch proberen deze te verminderen, of er op zijn minst mee leren omgaan zodat de gevolgen beperkt blijven. Hieronder vindt u dan ook een aantal tips en adviezen die politieagenten, brandweerlui en andere crisishulpverleners kunnen helpen om hun stressbestendigheid te vergroten.

Leer de signalen van stress te herkennen. Let op eventuele veranderingen in uw gewoonten, houding en reacties. Wees u ervan bewust dat veelvuldig terugkerende lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, darmproblemen en huidaandoeningen kunnen wijzen op stress.

Luister naar de raad van uw collega’s, familieleden en vrienden wanneer zij zich zorgen maken over veranderingen in uw gedrag, humeur of houding.

Kies een buddy. Een buddy is een collega die u vertrouwt en met wie u een hecht team vormt, gebaseerd op solidariteit en wederzijdse steun. Omdat iemand die aan stress lijdt, dat zelf vaak (nog) niet in de gaten heeft, kan uw buddy u daarop wijzen en u waarschuwen als hij de indruk heeft dat u over uw grenzen gaat.

Als er een probleem opduikt, neem dan de tijd om het te analyseren, probeer te bepalen aan welke elementen u iets kunt doen en onderneem daarvoor de nodige stappen: praat erover met een collega of overste, stel voor om een vergadering te beleggen, vraag een bijkomende opleiding om uw vaardigheden te vergroten, vraag hulp van buitenaf,…

Een van de doeltreffendste vormen van ondersteuning van een team is ondersteuning van binnenuit. Maak werk van de teamgeest en versterk de dynamiek van de groep door verdraagzaam te zijn tegenover uw collega’s, door deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten, door kliekvorming af te wijzen en door actief mee te werken aan de oplossing van conflicten.

Laat u kennen. Door te laten zien wie u bent, kunnen de anderen u beter leren kennen en zullen ze u ook sneller begrijpen. Zo kunnen heel wat misverstanden en problemen worden voorkomen.

Ontspan u ! Gun uzelf de tijd om leuke dingen te doen, een sport te beoefenen, deel te nemen aan sociale en recreatieve activiteiten,…

Rust goed uit ! Confrontaties met emotionele en dramatische gebeurtenissen vragen een hoop energie. En als u niet voldoende uitgerust bent, zullen dergelijke situaties steeds meer van u vragen. Bovendien kunt u uw werk niet goed doen als u te vermoeid bent. Door op tijd en stond voldoende te rusten, laadt u uw batterijen weer op en kunt u weer tegen een stootje.

Zorg goed voor uzelf ! Uw welzijn hangt ten slotte ook af van uw voedingsgewoonten. Eet daarom zo gezond en evenwichtig mogelijk en beperk het gebruik van alcohol, cafeïne en nicotine.

Vorige artikels :

– Het personeel van de hulpdiensten : anderen helpen met gevaar voor eigen leven
– Stress bij het personeel van de hulpdiensten : hoe herkennen we die ?
– Stress bij het personeel van de hulpdiensten : wat kunnen we eraan doen ?
– Het personeel van de hulpdiensten : oog in oog met traumatiserende situaties
– Traumatische stress bij het personeel van de hulpdiensten
– Trauma’s voorkomen bij het personeel van de hulpdiensten

Evelyne Josse

Psychologe, psychotherapeute

Bron: http://www.steunpunt.be

Dans la même rubrique