De discrete fysieke sporen van seksueel geweld bij kinderen

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 13 Augustus 2012. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik hier.


 

De discrete fysieke sporen van seksueel geweld bij kinderen


Evelyne Josse, 2012

In het vorige artikel hebben we de erg verdachte fysieke symptomen van seksueel geweld opgesomd. Maar in heel veel gevallen zijn de fysieke sporen van seksuele mishandeling niet zo duidelijk. Zelfs bij een medisch onderzoek dadelijk na een verkrachting worden de lichamelijke letsels niet systematisch opgespoord. In het grootste deel van de gevallen gaat het misbruik door naasten immers niet gepaard met geweld. Bovendien vallen onder geweldpleging bij kinderen ook aanrakingen, simulaties van seksuele verrichtingen en orale penetratie.

Bepaalde symptomen duiden in elk geval op een eventueel seksueel misbruik omwille van de context waarin ze opduiken. Deze symptomen zijn niet eigen aan seksueel geweld en geen enkel ervan, indien het afzonderlijk optreedt, wijst met volle zekerheid op agressie. De herhaling, de opeenstapeling, de blijvende fysieke aanwijzingen en een gedrag dat afwijkt van het eerdere gedrag van het kind, kunnen bevestigen of ontkennen dat het om seksuele mishandeling gaat. Hoe meer symptomen er zijn, hoe waarschijnlijker het gaat om seksueel geweld. Het gaat in dat geval ook meer om mogelijk erge en chronische vormen van misbruik.

Bij de lichamelijke symptomen die de aandacht moeten trekken, horen:

– Symptomen die te maken hebben met agressie zoals buikpijn, overgeven, constipatie, diarree, de sluitspier die samentrekt tijdens de stoelgang, urineproblemen, pijn aan het bekken, keelpijn of hinder bij het slikken.

– Niet-specifieke symptomen zoals vermoeidheid, verspreide pijn, hoofdpijn, plotselinge temperatuurstijgingen enzovoort.

– Zwangerschap bij een adolescente, vooral als de zwangerschap niet goed aanvaard, ontkend of laattijdig aangegeven wordt. En ook als de veronderstelde vader afwezig is of als zijn identiteit met opzet geheim wordt gehouden.

– Een abortusaanvraag van een jong meisje in aanwezigheid van een mannelijk familielid.

– Een vraag voor een hiv-test, zwangerschapstest of contraceptie voor een jong tienermeisje. Zeker als de vraag wordt gesteld door de ouders of een andere volwassene.

In het volgende artikel zullen wij het hebben over de emotionele en gedragseigen reacties die mogelijk voorkomen bij de jonge slachtoffers.

Evelyne Josse
Psycholoog, psychotherapeute

Vorige artikels:
Seksueel geweld bij kinderen: vaak in stilte gehuld
Erg verdachte fysieke symptomen van seksuele agressie bij kinderen
Verder lezen: http://www.secunews.be

Dans la même rubrique