Rape drugs : vermoeden van gedwongen inname… Wat nu?

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 10 April 2012. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik hier.
Evelyne Josse, 2012

In de vorige artikels hebben we al de effecten en mogelijke gevolgen van rape drugs op een rijtje gezet, en gaven we een aantal nuttige tips om te voorkomen het slachtoffer te worden van seksueel misbruik (of diefstal) onder invloed van deze drugs. In dit artikel bekijken we wat u kunt doen als u vermoedt dat u ongewild een rape drug hebt ingenomen.

Signalen die erop kunnen wijzen dat u ongewild een of andere drug hebt ingenomen:

– Een onverklaarbaar gevoel van dronkenschap – zonder dat u alcohol hebt gedronken of (vrijwillig) drugs hebt gebruikt – met volgende symptomen: verlies van controle over uw bewegingen, verwardheid, duizeligheid en misselijkheid.
– Een gevoel van dronkenschap dat niet in verhouding staat tot de hoeveelheid alcohol die u hebt gedronken of de dosis drugs die u hebt gebruikt.
– Hevige warmteopwellingen of koude rillingen.
– Plotse vermoeidheid zonder aanwijsbare reden.

Als u een van deze symptomen vertoont, zoek dan hulp:

– Als u op een festival, concert, feest, … bent, zoek dan onmiddellijk mensen die u kunnen helpen: vrienden, een politieagent, iemand van de bewakingsdienst, het personeel van de bar, de vestiaire of de toiletten, enz.
– Bent u ergens alleen, bel dan naar de hulpdienst en waarschuw een vriend of familielid.
– Laat u naar een veilige plaats brengen door iemand die u vertrouwt. Weiger de begeleiding van een onbekende, ook al maakt hij een erg hulpvaardige indruk.
– Vraag eventueel om door een arts te worden onderzocht of naar het ziekenhuis te worden gebracht en laat iemand de politie verwittigen.

In een volgend artikel zullen we bespreken welke stappen er moeten worden gezet als u vermoedt dat u het slachtoffer was van seksueel misbruik onder invloed van rape drugs.

Evelyne Josse

Psychologe, psychotherapeute

Vorige artikels
– De verkrachtingsdrug, waar gaat dit over ?
– Rape drugs : effecten en mogelijke gevolgen
– Rape drugs : voorkomen is beter dan genezen !
– Rape drugs : vermoeden van gedwongen inname… Wat nu ?
– Rape drugs : vermoeden van seksueel misbruik… Wat nu ?

Dans la même rubrique