De erg verdachte fysieke symptomen van seksuele agressie bij kinderen

In het vorige artikel hebben we gezien dat seksueel geweld bij kinderen een veel voorkomend fenomeen is dat de jonge slachtoffers zelden zullen onthullen. Welnu, opdat zij gepaste hulp kunnen krijgen, is het absoluut nodig dat de verantwoordelijke volwassenen op de hoogte zijn van agressie.

Alle mogelijke partijen die in contact komen met kinderen zijn betrokken bij de problematiek van seksueel geweld bij kinderen: medisch personeel, onderwijzers, opvoeders, buren, ouders enzovoort. Om het geweld te kunnen achterhalen, moeten ze er een vermoeden van hebben en de symptomen ervan herkennen.

In dit artikel zullen we de fysieke symptomen opsommen waarbij men altijd moet vermoeden dat het om seksueel geweld gaat:

– Sperma op het lichaam van het kind of op zijn kleren.

– Wonden aan de genitale, perineale en anale streek, vaginale en rectale bloedingen en pijn rond het bekken, de genitaliën of de anus.

We benadrukken wel dat wanneer een kind zelf een stuk speelgoed in de vagina of de anus steekt, gelijkaardige wonden kunnen ontstaan als diegenen veroorzaakt door seksuele agressie.

– Seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen herkend worden door pijn, leukorroe (witverlies), zweren, jeuk of irritatie.

We willen wel opmerken dat sommige kiemen overgedragen kunnen worden van moeder op kind in de baarmoeder, tijdens de bevalling of door borstvoeding. Besmetting via bloedtransfusies, via contact met bloed, onderkleding en toiletartikelen is ook mogelijk bij bepaalde ziektes.

Vaginale herpes bij een kind van meer dan drie maanden, trichomonas bij een zuigeling van meer dan zes maanden, gonorroe bij een kind ouder dan een jaar of chlamydia bij een kind ouder dan drie jaar duiden bijna zeker op seksueel misbruik. Hetzelfde geldt voor syfilis of hiv als de moeder seronegatief is voor deze besmettingen.

– Blauwe plekken en maagdenvliesscheuring zijn vooral verdacht als de wonden groot zijn. Wanneer het maagdenvlies echter niet gescheurd is, sluit dat seksuele agressie niet uit. Zo kan er effectief vaginale penetratie zijn zonder scheuring en seksueel geweld zonder vaginale penetratie.

Het komt vaak voor dat een kind dat slachtoffer is van seksuele agressie, wordt blootgesteld aan andere vormen van geweld. Zo zijn gewelddadige families bijvoorbeeld eerder geneigd dan anderen hun kinderen seksueel te misbruiken. Wanneer één van de opvoedende partijen vermoedt dat er lichamelijke mishandeling plaatsvindt, moeten ze aandachtig zijn voor eventuele sporen van seksueel geweld.

Vaak zijn de fysieke symptomen van seksueel geweld niet zo duidelijk, zo erg of zo specifiek als ze hierboven beschreven zijn. In het volgende artikel zullen we bespreken welke discrete tekens er zijn die eventueel op seksueel misbruik duiden omwille van de situatie waarin ze opduiken.

Vorig artikel: Seksueel geweld tegen kinderen vaak in stilte gehuld

Evelyne Josse
Psychologe, psychotherapeute
Verder lezen: http://www.secunews.be

Dans la même rubrique