Rape drugs : voorkomen is beter dan genezen !

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 29 Maart 2012. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik hier.
Evelyne Josse, 2012

In een vorig artikel hadden we het al over de effecten en mogelijke gevolgen van de zogenaamde rape drugs. Nu gaan we dieper in op wat we kunnen doen om potentiële slachtoffers te beschermen en misbruik van deze drugs te voorkomen.

De slachtoffers

De slachtoffers van seksueel geweld

De slachtoffers van seksueel geweld onder invloed van dergelijke drugs zijn meestal jonge meisjes en vrouwen. Toch komt het ook voor dat jongens of mannen het slachtoffer worden van zulke praktijken.

Slachtoffers van diefstal en oplichting

Deze werkwijze wordt niet alleen gebruikt door verkrachters, maar ook door dieven en oplichters van allerlei pluimage. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat zakenmensen die tijdens hun verblijf in het buitenland in een bar iets gaan drinken, worden gedrogeerd en vervolgens beroofd.

Risicosituaties

De daders slaan meestal toe op openbare plaatsen waar veel mensen samenkomen: cafés, discotheken, rave party’s, privéfeesten, concerten, festivals, enz.

Soms doen de feiten zich echter ook voor bij de dader of het slachtoffer thuis, bijvoorbeeld wanneer beiden hebben kennis gemaakt via het internet en de dader een afspraakje heeft kunnen regelen. Dit soort verkrachting worden ook wel date rape genoemd.

Voorzorgsmaatregelen

We geven hier enkele nuttige tips die kunnen helpen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van verkrachting (of diefstal) onder invloed van drugs:

– Ga altijd uit in groep. Als u alleen bent, vormt u een gemakkelijke prooi voor daders die op de loer liggen.

– Let op met onbekenden. Vertrouw nooit zomaar iemand die u niet kent, ook al geeft hij een betrouwbare indruk.

– Aanvaard nooit een drankje van een onbekende tenzij het zichtbaar voor u wordt uitgeschonken door het personeel van de bar. Weiger systematisch iedere consumptie die u wordt aangeboden door een onbekende, behalve als het om een flesje gaat dat nog hermetisch is afgesloten. Daders doen namelijk vaak onderweg van de bar naar de plaats waar hun (potentiële) slachtoffer zit of staat, de drug in het drankje.

– Houd uw glas altijd bij u en verlies het niet uit het oog. Als u even niet oplet, kan iemand met kwade bedoelingen iets (bv. een rape drug) in uw glas doen. Als u uw glas onbewaakt hebt achtergelaten terwijl u ging dansen, naar het toilet ging, … drink er dan niet meer uit en laat het gewoon staan. Als u hebt gezien dat iemand uw glas heeft aangeraakt of vastgepakt, drink er dan niet meer van.

– Volg uw intuïtie. Als u zich ergens niet op uw gemak voelt, verlaat dan die plaats of zoek steun bij iemand die u vertrouwt. Laat u niet verleiden (en misbruiken) door charmeurs en mooipraters op het internet die zich voordoen als de prins op het witte paard. Wees op uw hoede bij de eerste afspraakjes en houd bovenstaande tips steeds in uw achterhoofd.

In een volgend artikel bekijken we wat u kunt doen als u vermoedt het slachtoffer te zijn van rape drugs.

Evelyne Josse

Psychologe, psychotherapeute

Vorige artikels
– De verkrachtingsdrug, waar gaat dit over ?
– Rape drugs : effecten en mogelijke gevolgen
– Rape drugs : voorkomen is beter dan genezen !
– Rape drugs : vermoeden van gedwongen inname… Wat nu ?
– Rape drugs : vermoeden van seksueel misbruik… Wat nu ?

Bron: http://assembly.coe.int

Dans la même rubrique