Het personeel van de hulpdiensten : anderen helpen met gevaar voor eigen leven

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 9 September 2011. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik hier

Evelyne Josse, 2011

Bij hun interventies worden politieagenten, brandweerlui, ambulanciers en EHBO’ers keer op keer blootgesteld aan stresserende en soms zelfs traumatiserende situaties. Zoals waterdruppels die almaar op dezelfde plaats op een steen vallen en daar langzaam maar zeker de steen uithollen, zo kunnen ook steeds terugkerende stresssituaties na verloop van tijd diepe sporen nalaten.

De risico’s van het vak

Bij risicovolle interventies kunnen er situaties ontstaan waarin ook het leven van de hulpverleners zelf in gevaar komt. Bovendien zijn velen van hen steeds vaker het doelwit van verbaal en fysiek geweld, met name in en rond de grote steden en in de zogenaamde « probleemwijken ». Ze moeten tijdens iedere interventie dan ook voortdurend op hun hoede zijn, want zelfs een onschuldig ogende situatie, zoals een echtelijke ruzie, kan plots uit de hand lopen.

De structurele oorzaken van stress

De structurele oorzaken van stress die met dit werk samenhangen, zijn vaak veel moeilijker om mee om te gaan dan de confrontatie met direct gevaar: constante alertheid en paraatheid die vereist zijn om adequaat op elk voorval te kunnen reageren, voortdurende afwisseling tussen enorm drukke en heel kalme periodes, vele onbekende factoren aan het begin van een interventie, snel belangrijke beslissingen moeten nemen in noodsituaties, wisselende werkuren, personeelstekort, verouderde uitrusting, conflicten binnen het team of met oversten, enz.

De confrontatie met pijn en lijden

Nog veel verraderlijker en vaak slopender zijn de intense emoties die hulpverleners vaak overvallen tijdens hun interventies. Het is niet bepaald gemakkelijk om steeds opnieuw te worden geconfronteerd met de pijn en het lijden van mensen in nood – volwassenen, kinderen en baby’s die zwaargewond, verminkt of overleden zijn, gezinnen die in moeilijke omstandigheden zitten, mensen die alles kwijt zijn, grootschalige dramatische gebeurtenissen (treinramp, bomaanslag, …) – en dit kan dan ook ernstige gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid.

Ten slotte kunnen eventuele persoonlijke problemen van de hulpverleners (huwelijksproblemen, ziekte in de familie, …) de stress nog versterken en hun emotionele evenwicht verstoren.

In twee volgende artikels zullen we het hebben over hoe we stress bij hulpverleners kunnen herkennen en wat we eraan kunnen doen.

Vorige artikels :
– Het personeel van de hulpdiensten : anderen helpen met gevaar voor eigen leven
– Stress bij het personeel van de hulpdiensten : hoe herkennen we die ?
– Stress bij het personeel van de hulpdiensten : wat kunnen we eraan doen ?
– Het personeel van de hulpdiensten : oog in oog met traumatiserende situaties
– Traumatische stress bij het personeel van de hulpdiensten
– Trauma’s voorkomen bij het personeel van de hulpdiensten

Evelyne Josse

Psychologe, psychotherapeute

Bron: http://www.steunpunt.be

Dans la même rubrique