Hoe omgaan met risicogedrag bij jongeren?

Artikel verschenen op http://www.secunews.be op 26 Februari 2016. Om het artikel te zien op de website van Secunews, klik HIER.


 

Hoe omgaan met risicogedrag bij jongeren?


Aan welke risico’s worden adolescenten regelmatig blootgesteld en wat zijn de mogelijke gevolgen en oorzaken daarvan? We geven hier enkele tips over de houding die ouders, leerkrachten, opvoeders en alle personen die privé of professioneel bij de problematiek betrokken zijn, kunnen aannemen om dit gedrag te voorkomen of een halt toe te roepen.

Jongeren vertonen meer risicogedrag dan andere leeftijdscategorieën. Onveilige seks, frequent en herhaald alcohol- en drugsgebruik, afhaken op school, uitdagend gedrag tegenover gezag, het plegen van strafbare feiten, aansluiting bij jeugdbendes, zelfverminking (automutilatie) en (poging tot) zelfdoding, wurgspelletjes (jeu du foulard), extreme sporten, risicovol gedrag (op een skateboard achter een auto hangen, met de brommer opzettelijk door het rood rijden, enz.): de lijst is eindeloos.

Oorzaken

Onzekerheid over de toekomst, verveling en gebrekkige familiale of sociale controle zijn slechts enkele redenen waarom jongeren de gevolgen van hun gedrag niet onder ogen (willen) zien. Risico’s nemen bezorgt de adolescent bovendien een kick die hem het gevoel geeft dat hij leeft, of het vormt een uitlaatklep voor een teveel aan energie.

Na een traumatische ervaring kan dergelijk risicogedrag voortkomen uit de drang van jongeren om hun eigen identiteit en hun persoonlijke waarden te herstellen nadat zij onderdrukt of vernederd werden. Een ander mogelijk gevolg is dat ze hun bestaan willen rechtvaardigen tegenover anderen die het leven lieten. Zulk gedrag kan ook depressieve gevoelens verdoezelen.

Tips

Neem de tijd om met de tiener over zijn problemen en zijn gevoelens te praten. Jongeren hebben er nood aan om zich te kunnen uitdrukken, om gehoord en begrepen te worden; ze willen aangemoedigd, gewaardeerd en af en toe ook vertroeteld worden.

Probeer samen de onderliggende reden van het probleemgedrag te achterhalen. Zit de jongere niet goed in zijn vel? Wil hij ontsnappen aan de realiteit? Wordt hij door vrienden onder druk gezet? Kan hij op voldoende mensen terugvallen? Voelt hij zich schuldig omdat hij leeft terwijl anderen het leven lieten?

Informeer hem over de risico’s die hij loopt op het vlak van zijn gezondheid, zijn veiligheid en zijn toekomst.

Uw gedrag heeft een grote invloed op dat van tieners. Zij hebben nood aan rolmodellen, personen in wier waarden zij zich kunnen vinden en wiens gedrag zij kunnen overnemen. Vervul dus een voorbeeldfunctie. Leerkrachten en opvoeders spelen een cruciale rol wanneer het stroef loopt tussen jongeren en hun ouders.

Keur elk onaanvaardbaar risicogedrag af. Jongeren voelen zich gesterkt wanneer een volwassene toezicht houdt, ook al slaan zij advies van thuis uitdrukkelijk in de wind. Wees duidelijk over wat u van hen verwacht: een geëngageerde studiehouding, beperkt alcoholgebruik, voorzichtig rijgedrag, enz.

Vraag om professionele hulp wanneer uw tieners hun leven op het spel zetten of als ze herrie schoppen – bijvoorbeeld bij een psychosociale begeleider, psycholoog of psychiater.

Evelyne Josse
Psycholoog, pschychotherapeut

Verder lezen: http://blog.youngworks.nl

Dans la même rubrique